Margó-díj

A legjobb első prózakötet szerzőjének

A Margó-díj a kortárs irodalmat és az olvasást népszerűsítő, magas szakmai presztízzsel bíró elismerés, mely minden évben a legjobb első prózakötetes szerzőnek jár. 

2015-ben hirdettük meg először a díjat a Margó Irodalmi Fesztivál és a Könyvesblog szakmai együttműködésével.

ZSŰRI
A Margó-díj előzsűrizése során nem feltétlenül kész írókat, inkább új hangokat, bátor vállalkozásokat keresünk, olyan szerzőket, akikre szerintünk érdemes felhívni a figyelmet.

A Margó-díj szakmai kuratóriumának tagjai: a József Attila Kör elnöke, a Fiatal Írók Szövetségének elnökei, a Publishing Hungary program képviselője, az Aegon Művészeti Díj aktuális győztese, valamint a Margó alapítója.

DíJ
A díjazott az elismerésen túl pénzjutalomban, a fesztivál partnereitől pedig szakmai támogatásban részesül. A díj kiemelt támogatója Budapest Főváros Önkormányzata, az Aegon Művészeti Díj, a Bookline és a Balassi Intézet. A Margó-díj célja, hogy a shortlistesek és a díjazott minél nagyobb figyelmet kapjanak. A Margó-díj 500 ezer forintos pénzjutalommal jár, a Bookline teszi lehetővé, hogy a nyertes könyv minél több emberhez eljusson, vagyis kereskedelmi és médiatámogatást kap online és offline felületeken, a Balassi Intézet próbafordítást készít a győztes könyvből, amit majd a külföldi könyvfesztiválokra visz magával, az Aegon Művészeti Díj győztese pedig mentorként segíti a szerzőt.

DÍJAZOTTAK
2015: Totth Benedek: Holtverseny
2016: Milbacher Róbert: Szűz Mária jegyese
2017: Szöllősi Mátyás: Váltóáram
2018: Mécs Anna: Gyerekzár

KÉPGALÉRIA